ISTORIA ECHIPEI FC BRASOV

Urmasa a echipei Uzinelor Astra Brasov (UAB), apare pentru prima oara sub acest nume pe scena fotbalului românesc in anul competitional 1937-1938, luând locul, in Divizia C, altei formatii brasovene, „Brasovia” (care, la rândul sau, a luat fiinta in 1914, s-a reorganizat in 1919, s-a afiliat la FSSR in 1920, iar in 1922 a fuzionat cu CS Vânatorii de Munte, dupa care a activat pâna in 1937 in CN, inclusiv 2 ani in formula divizionara, in 1932-1933 si 1933-1934 in Divizia A). In anul 1938-1939, Divizia C se desfiinteaza si UAB joaca in campionatul districtual, la finele caruia promoveaza in esalonul secund, de unde, numai dupa un an, retrogradeaza in campionatul districtual.

Mai multe poze cu FC Brasov gasiti in sectiunea FC Brasov din pagina Imagini.

Între 1941-1945 participa la "Cupa Eroilor", competitie echivalenta diviziei B, dar nerecunoscuta ca atare. în 1945, în noile conditii impuse de noul regim, clubul se reorganizeaza sub presedintia inginerului Ion Pateanu si a sefului sectiei de fotbal, Theodor Banesiu. În editia 1946/47, când se reia campionatul diviziei C, sub noua denumire de UAB Brasov, face parte alaturi de alte cinci echipe din zona si patru din alte regiuni, din seria a XII-a, unde ocupa locul al treilea. Din 1951, dupa trei ani de când Silviu Ploiesteanu a preluat echipa, "Metalul Steagul Rosu" nu mai paraseste cele doua divizii. Mai întâi în "B", apoi din 1956/1957 în "A", formatia brasoveana începe treptat sa se impuna drept una dintre cele mai bune echipe din campionatul românesc.

În cel de-al saselea an de prezenta în divizia secunda, la sfârsitul editiei din 1956, stegarii reusesc sa câstige seria a doua la diferenta de 7 puncte de a doua clasata. Echipa de baza care a obtinut promovarea in Divizia A: Constantinescu -Birsan, Marinescu,Raicu - Aron, Zaharia - Hasoti, Fusulan,Proca,Ciripoi, David. A realizat una dintre cele mai mari medii de goluri înscrise într-un meci (3). Drept recompensa, stegarilor li s-a asigurat un turneu peste granita. Era primul turneu peste hotare al "stegarilor", în fosta Uniune Sovietica, cu meciuri în Republica Moldova si Ucraina. Prin schimbarea sistemului de desfasurare al campionatului din primavara - toamna în cel care functioneaza si în prezent, toamna - primavara, campionatul a început în toamna urmatoare. Debutul "stegarilor" pe prima scena a avut loc pe 18 august 1957, pe Stadionul Tineretului, în compania echipei bucurestene, Progresul. Era editia cu numarul 40 a Campionatului National sau editia cu numarul 20 de când s-a trecut la sistemul divizionar. Silviu Ploiesteanu a introdus în teren urmatoarea echipa: Ghita - Bârsan, Marinescu, Percea - Zaharia, Popescu Paul - Ciripoi, Fusulan, Proca, Szigeti, David. La debut, stegarii au învins cu 3-1 (1-1), iar David este primul marcator în divizia A (el a înscris în minutul 27, pentru a recidiva în minutul 80. S-a intercalat în minutul 60 P. Popescu). Stegarii au detinut ani buni recordul rasturnarii unui scor. În meciul din etapa a doua, de pe stadionul Republicii cu Rapid, timp de patru minute au întors rezultatul de la 3-1 pentru gazde la 3-4, prin primul "hat - trick" din istoria clubului, realizat de Fusulan. În anul de debut, stegarii s-au clasat la mijlocul clasamentului pe locul sapte. La a treia participare, în editia 1959/60, "stegarii" au fost foarte aproape de titlu, reusind în final sa termine pe locul secund. Perioada de stabilitate si maturitate a echipei continua si pe plan international, în 1962 câstigând Cupa Balcanica

Dupa zece editii pe prima scena, echipa a suferit doua socuri. Decesul unuia dintre cei mai dotati fotbalisti, Iuliu Naftanaila si prima retrogradare în divizia secunda, dupa un baraj în care nu au fost cu nimic inferiori formatiilor care au patruns în elita. La revenire, stegarii se impun din nou printre echipele de prestigiu, dar, obisnuiti cu "suturile" în campionatul 1974/75, retrogradeaza pentru a doua oara, dupa ce în sezonul anterior se aflau pe podium si participasera în Cupa UEFA. Penitenta diviziei secunde a fost cu o mai mare durata. Cinci ani le-au trebuit stegarilor pentru a reveni, iar la revenire au intrat în celebrul scandal de "sub Tâmpa", al banilor negri. A treia retrogradare, din '83, a fost una comandata politic. "Ori ramâne Jiul Petrosani în divizie si retrogradeaza Brasovul, ori Brasovul se mentine si cei retinuti pentru cercetari (n.n. nevinovati) vor face puscarie", era vocea unor demnitari politici cu rang mare în stat. Asa au retrogradat stegarii numai pentru un an. Urmatoarele 13 editii, FCM Brasov si apoi FC Brasov a fost o formatie "palmase", o formatie de pluton, fara sa iasa prea mult în evidenta. În primavara lui '90 pierde pe propriul teren participarea în Cupa UEFA, acces care se va realiza zece ani mai târziu. A patra retrogradare se va produce la finalul campionatului 1996/97, când cu jucatori de certa valoare, pe care multi specialisti o vedeau în UEFA, a "picat" în B. Implicarea omului de afaceri Ioan Neculaie, în viata echipei, a facut ca echipa sa sufere un adevarat reviriment. Urcarea pe treapta a treia a podiumului si participarea în Cupa UEFA, când sub Tâmpa a venit "Inter"-ul italian cu cel mai bun fotbalist al mondialelor asiatice, Ronaldo. In sezonul 2004-2005 retrogradeaza in Divizia B unde joaca 2 sezoane. Promoveaza apoi in prima liga sub comanda tanarului antrenor Razvan Lucescu, care paraseste echipa un an mai tarziu pentru a prelua nationala Romaniei.

În afara lui Silviu Ploiesteanu, considerat a fi cel mai bun antrenor care a pregatit echipa în decursul existentei ei, au mai evoluat, cu rezultate mai mult sau mai putin spectaculoase: Nicolae Proca, Valentin Stanescu, Traian Ivanescu, Constantin Teasca, Nicolae Pescaru, Stefan Coidum, Marcel Goran, Costica Stefanescu, Ioan Nagy, Paul Enache, Gheorghe Staicu, Ioan Andone, Florin Halagian, Gabriel Stan, Marius Lacatus, Razvan Lucescu

Sursa: Fotbal de la A la Z & www.fcbrasov.ro